A venit iarna si scortisoara si-a intrat in drepturi la mine in bucatarie. Ca si Reli de altfel. Imi place atat de mult scortisoara incat as manca-o in orice. Dar cel mai natural se potriveste in placinta cu mere.
Ingrediente pentru foi: 400 de grame de faina, 300 de grame de unt, 150 de grame de zahar fin, 1 ou intreg si 2 galbenusuri, vanilie, coaja de la 1 lamaie, 1 lingurita de zeama de lamaie, 1 praf de sare.
Pentru chestii de fineturi mai trebuie avut pe-aproate si: un pic de gris, scortisoara cat cuprinde si 1 albus.
Se freaca untul cu zaharul, sarea, coaja de lamaie, zeama de lamaie, vanilia, galbenusurile si oul intreg. Deci cu toate mai putin faina. Toate cele enumerate mai sus se pun rand pe rand si se amesteca bine dupa fiecare. La final a venit si randul fainii. Se amesteca fara sa se framante. Aluatul astfel obtinut se pune la frigider aprox. 1 ora (in acest timp untul se intareste). Se intind - mai greu, mai usor - 2 foi iar intre ele se pune umplutura de mere.
Pentru umplutura de mere sunt necesare: 2,5 kg. de mere rosii care se curata de coaja si se rad pe razatoarea cu gauri mari. Se presara peste ele zahar dupa propriul gust si se lasa aprox. 20 de minute sa se odihneasca. Se storc apoi bine de tot si se aseaza pe una din foi care a fost in presarata inainte cu gris. Pe deasupra stratului de mere se presara scortisoara si gris. Se aseaza pe deasupra a doua foaie si unge pe deasupra cu un albus batut spuma.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu